Jätä blogi hetkeksi päivittämättä ja sen jälkeen olet auttamatta aina vain enemmän jälkijunassa. Mutta aloitetaan Decosta.

 
12.9 oli SBCAK:n paimennuskisat Kiikalassa. Tuomarina toimi Päivi Nietosvaara. Decolla oli kokeiltu 100 m:n hakua vain kertaalleen Ruotsinpyhtäällä Tiinan luona, joten heti alkuun sai jännittää, lähteekö tuo edes lampaille. Vaikka edellisen koiran lammasryhmä kävi pyörähtämässä aivan ”odotuskarsinan” reunan takana, niin Deco keskittyi hyvin laitumen tapahtumiin, eikä antanut varikkoalueen häiritä itseään.
 
Psyykkasin Decoa tolpalla vähän liikaakin, sillä se karkasi kaarelle. Koska paine jäi vajaaksi, lähti kaari jo alusta vähän niukkana. Takapussin aukaisua on Decon kanssa turha odottaakaan, joten kaarelta 17 (max 20) ja kommenttina: ”tiukka”. Nostossa en edes yrittänyt laittaa maahan (luotto kuuliaisuuteen on erinomainen ), joten nostosta 8 (max 10): ”liian vino ja raju”. Kuljetus ohjaajalle oli vino,  siitä vain 10 (max 20): ”pois linjalta koko matkan”. Haun yhteispisteet olivat 35.
 
Painajaismaisesta poispäinajosta selvisimme jotenkin ja pisteitäkin jäi 3 (max 10). Paimennuksessahan vähennetään pisteitä enimmäispistemäärästä, eikä ”ansaita” niitä. Kuljetuksesta käteen jäi 14 ja kommentteina: ”1. portilta laaja käännös, 2. portilta hyvä käännös, linjoilta pois, ei linjalla.” Nämä paimennuksen linjat ovat mysteeri. Porttien välinen osuus ei ollut täydellinen, mutta mielestäni linja II portilta tolpalle oli hyvä ja tarkastin sitä vielä matkan varrella. Summa summarum näköjään on (taas) jotain uutta opeteltavaa.
 
Häkityksessä Paimennusjumala oli puolellamme. Lampaat lähtivät liikkeelle ennen, kuin ehdin häkille. Sain kuitenkin portin auki ja Decon lähetettyä vedon puolelle. Vain aavistuksen liian hidas reagointi ”maahan” käskyyn ja lampaat pysähtyivät hetkeksi häkin suulle. Muuten mallikelpoinen suoritus ja pisteitä 9 (max 10): ”lampaat pysähtyivät portilla.” Häkistä ulosajossa Deco meni hyvin häkkiin ja kiersi taakse. Ulosotossa tuli vähän kiire ja Hukka viiletti hyvin läheltä yhden lampaan takakinnertä. Edellisen päivän itsetunnon nostatus oli ilmeisen pinnassa . Ulostulon ryntäyksestä -1, joten pisteitä 9. Kokonaispisteet riittivät kuudenteen sijaan ja kotiin viemiseksi PPR 1 ja PAIM 1. Decolla on nyt koulutustunnus paimennuksesta ja oikeus kilpailla kakkosluokassa.
 
17.9 Decosta tuli ylpeä iskä neljälle tyttö- ja yhdelle poikapennulle. Kolme penneleistä ovat isänsä värisiä ja kaksi sinivalkoista. Hyviä koteja oli tarjolla enemmän kuin pentuja, joten Teija joutui tekemään vaikeita päätöksiä. Kakaralauman kasvua ja kuulumisia voi seurata täältä http://flowerfellow.vuodatus.net/ 
 
Viime viikonloppuna Deco oli mukana Ruotsissa paimentamassa. Teimme antoisan reissun Magdan kasvattajan Gunnel Boströmin luokse Ankin, Micon, Elisan ja Petran (Magdan sisko Emma) kanssa. Decon kanssa tehtiin periaatteessa samoja juttuja kuin täälläkin, puitteet vain olivat jotain aivan muuta. Isommasta laumasta otettiin oma lauma, jota lähdettiin työstämään jonnekin päin peltoa tai laitumella olevaan metsikköön. Työn alla olivat ensisijaisesti poispäinajo ja lauman hallinta. Jos karitsat joutuivat erilleen emosta, sai koira todella tehdä töitä pitääkseen lauman kasassa. Decolla on tapana ottaa muutama elukka, jota se pitää erityisesti silmällä. Niitä se ei päästä karkaamaan, mutta antaa kyllä muiden luiskahtaa laumasta. Metsälenkillä saimme esim. 12 lampaasta pidettyä kahdeksan, mitä voidaan pitää ihan asiallisena suorituksena. Kaiken kaikkiaan Decolle erittäin hyvää treeniä! Erityismainintana vielä sen verran, että Deksu on ehkä maailman helpoin koira matkakaverina!
 
Noin yleensä paimennus on ollut vähän kausiluontoista. Tällä viikolla on kuitenkin pitänyt kiirettä. Maanantaina kotiuduimme Ruotsista, tiistai oli välipäivä paimennuksessa, mutta jo keskiviikkona olimme Päivin ja Sennan luona. Tein Decon kanssa yllättäen poispäinajoa, joka ilmeisen sitkeyden jälkeen jopa onnistuukin satunnaisesti. Hakukaarta treenasimme keskenämme ristiin varmaan 40–50 m:n etäisyydeltä.
 
Torstaina kävimme Elinan ja velipoika Kengun kanssa Siuntiossa Eijan lampailla. Alkuhaasteena oli saada kesän lähes lepopäiviä viettäneet lampaat (10 kpl) laitumelta toiselle. Deco suoriutui ”semi”-oikeasta työstä ihan kivasti. Kengu haki ensin tuntumaa lampaisiin. Deco joutui omalla vuorollaan kertomaan lampaille, että niiden on liikuttava myös bc.n tuijotuksen alta, ei vain liikkeen. Kolme uuhta kokeili vuorollaan jalkaa polkemalla oliko laitumen puolelta pakko siirtyä pieneen metsikköön? Kyllä oli! tykkäsi Deco ja kävi nappaamassa rouvia yksitellen turvasta. Eniten, ja siis positiivisesti, olin yllättynyt siitä, kuinka Deco vastasi neljännen uuhen haasteeseen. Uuhi laski päänsä ja rupesi tuijottamaan koiraa. Deco katsoi hievahtamatta takaisin ja lampaan puskiessa kohti koira vain näykkäsi sitä turvasta jatken edelleen tuijottamista! Tämäkin uuhi taipui koiran tahtoon ja tämän jälkeen lampaat olivat todella hyviä paimentaa. Hyvä Deco!
 
Perjantaina suuntasimme Sipooseen ja vitsi miten hienon party-teltan Jouni on hankkinut. Kyllä sen alla kehtaa rouvien syödä ja levätä.

Heinäkuu 2010                                                                 foto: Teija Minkkinen