Kani Eikka on aloittanut taas ulkoilun ja muutenkin piristynyt talven jäljiltä. Eilen illalla se oli jäänyt poikien huoneeseen portin taakse, eikä myöhemmin suostunut tulemaan yöksi "häkitettäväksi". Joskus neljän aikaan heräsin siihen, että Magda hyppäsi päälleni. Kuten oletinkin, kani oli vallannut koiran pedin. Kannoin Eikan vastalauseista huolimattta ylös kämppäänsä ja siinä vaiheessa kani oli taatusti kunnossa. Tänään päivällä kiinnitin huomiota siihen, että se vain makasi kopissaan ja poikkeuksellisesti wc-laatikon ja oven välissä. Yleensä se tarkkailee maisemia yläkerrasta tai kopin edustalta. Samalla huomasin, että heinä ylhäällä oli syömättä. Hetken epäilin ummetusta, mutta se suostui kuitenkin syömään vähän heinää, jonka laitoin sen eteen.

Treeneistä tullessa kani makasi edelleen samassa paikassa ja sen hengitys oli poikkeuksellisen tiheää. Peräpään karvoissa oli kiinni ulostetta, joka muistutti sulanutta salmiakkia höystettynä muutamalla papanalla. Nostaessa Eikka ei ollut normaalin jäntevä ja takaraajojen lihasten käytössä oli suuri ero. Liikkeessä se vietti voimakkaasti oikealle ja välillä oikea puoli petti alta. Eikalla on ollut aikaisemmin vastaavanlainen "kohtaus", josta se on fyysisesti toipunut lähes ennalleen. Nyt erona aiempaan on yleistilan lasku ja syömättömyys. Tiedossa on, että kani kestää erittäin huonosti paastoa.

Eikka on meillä koiran asemassa, joten kiikutin sen päivystävälle eläinlääkärille. Suurin huoli on yleistilan nopeasta laskusta. Minun pitäisi kuitenkin mennä huomenna kuuntelemaan luentoja.

STATUS 16.3.10 klo 21:55 / ELL TUULA HYYRYNEN

Paino 1,9 kg. Yleisolemus täällä virkeä. Ei kliinisesti dehydraation merkkejä. Ei arista vatsan palpaatiota, pehmeä. Peräaukon ympäristö kohtuullisen siisti. Liikkuu kömpelösti ja hieman kallellaan peräpäästään oikealle. Mtjt vaikuttavat heikoilta, tunto kuitenkin hyvä, refleksit molemmin puolin vilkkaat.

TOIMENPIDE

Insp Ausk Palp

Dg. Selkäperäinen kiputila. Kliinisen tutkimuksen perusteella rintarangan loppuosan ja lannerangan alkuosan välillä.

Ter. Inj. Metacam 0,08 ml sc, Beviplex 1 ml sc, Ringeraset nestehoito sc 100 ml. Jatkolääkityksenä kipulääke Metacam 1.5 mg/ml 12 tippaa  2-3 päivän ajan.

Ruokinta kuitupitoinen, lähinnä heinää. Mikäli ei syö vapaaehtoisesti, annetaan kasvissosetta (esim Piltti-vauvanruoka) 20 ml 3-4 krt/vrk. Lisäksi huolehditaan nesteen saannista.

HOITOSUUNNITELMA

Mikäli oireilu pahenee, suos neurologiaan erikoistuneen eläinlääkärin konsultaatiota (Aisti).

SYITÄ: Syömättömyys on todennäköisesti oire kivusta. Selkäongelmien taustalla voi olla trauma, joka ei tällä kertaa vaikuta todennäköisimmältä, verenkiertohäiriö tai kasvain. Se, että refleksit olivat ylikorostuneet molemmin puolin, mutta kallistumana ilmenee vain oikealle ei ole kivaa. Eläinlääkärin oletus oli tutkimisen jälkeen, että kani liikkuisi symmetrisesti.

NYT: Eikan kämppä on siivottu voinnin seuraamisen helpottamiseksi. Se kyhjöttää edelleen paikoillaan ja pitää ajoittain yninää. Se ei suostu syömään heinää tai kuivattua ruisleipää. Yrittäessäni tarjota sille kortta, se murahti. Nyt on ensiarvoisen tärkeää pitää kanin suoliston toiminta normaalina, joten täytyy kai ruveta kauraliman tekoon (klo. 0:34). Lääkärissä pupu sai olemuksestaan kovasti kehuja. On kuulemma harvinaisen hyvässä lihas- ja turkkikunnnossa oleva rohkea otus, joka on kaiken lisäksi hyvin käsiteltävissä -> 2 x piikit + nesteytys kahteen eri kohtaan. Refleksit tutkittiin Eikan ollessa kyljellään pöydällä. Lattialla se tutki aktiivisesti paikkoja.

Nyt tuo pro jänis pitäisi saada pysymään edes hengissä. Sen jälkeen voi uudestaan ihmetellä sen takaosaa. Hitsi kun noista elukoista on aina huoli .  Vaikka lysti maksoi 109 e ilman kipulääkettä, joka on tähän konkurssiin liikaa, olen kuitenkin tyytyväinen, että jotain on edes yritetty tehdä!