Olisiko voinut olla hienompaa päivää käydä Klossnereilla kuin tänään. Pilvetön taivas ja pieni pakkanen, wau! Koska paikalla oli meidän lisäksemme vain Carola ja Vissla, Marika ehdotti, että ottaisimme lampaat ulos.  

Aloitin Magdalla. Kokeilimme ensin poispäin ajoa pellolla traktorin jälkiä pitkin. Ainakaan meidän taidoillamme lampaat eivät pysyneet urassa, vaan upposivat vuorotellen hankeen. Magda kuitenkin painosti niitä ihan kivasti ja vastasi haasteeseen tarvittaessa näykkäisemällä turvasta. Siirisimme treenit tielle.

Teimme molemmissa seteissä ensin poispäin ajoa. Magda vaatii mukana kulkemisen liikkuakseen eteenpäin. Se kuitenkin tasapainottaa lampaita myös itse, joten turhia suuntakäskyjä ei tarvita. Tien päässä laskimme lampaat kohti vetoa ja päästin koiran pysäyttämään ne. Molemmilla koirilla on puutteita lauman kasassa pitämisessä ja ainakin kertaalleen Magda karkuutti yhden. Toisessa setissä treenin idea aukesi ja Magda viiletti kuin musta salama joko tietä tai hankikantoa pitkin. Se pysäytti lampaat varmasti ja nosti itse kauniisti. Hyvä treeni!

Deco ei ollut nähnyt lampaita sitten syksyn ja sen kyllä huomasi. Yritystä oli enemmän kuin järkeä ja pallosilmät toljottivat.   Decolle olisi tehnyt hyvää pieni muistuttelu sisätiloissa, mutta näin tällä kertaa. Decon kanssa tehtiin samaa kuin Magdalla. Poispäin ajossa lampaat kävivät matkalla puskissa, mutta kyllä se ne sieltä liikkeelle sai. Kertaalleen Deksu muistutti yhtä uuhta, minkä jälkeen se syljeskeli karvatuppoa pois. Magdan menoahan eivät pienet tupot suussa haittaa ...

Pysäytykset onnistuivat ihan asiallisesti. Kaukaa näytti siltä, että se ei voi mitenkään hallita koko laumaa ja Marika sanoikin, että Deco jätti kaaren (vasen) vajaaksi, eikä peittänyt koko laumaa. Oikein ajoitetulla "maahan"-käskyllä viimeinenkin uuhi kuitenkin valikoi lauman pakenemisen sijaan. Veimme Deksun kanssa lampaat takaisin pihattoon. Kuljetus vetoa vastaan on sen vahvuus! Niissä se työskentelee itsenäisesti ja intensiivisesti ja pitää elikot järkjestyksessä. Näissä tilanteisssa se näyttää hyvinkin toimivalta paimenkoiralta.

Viimeiseksi pyöräytin Decoa hieman pihatossa. Se puskee ihan kivasti seinän ja lauman väliin, mutta aidan 'syvennyksiin' saattaa joku lammas jäädä. MUTTA kesken kaiken Deco bongasi laumasta mustan karitsan. Koska Deksu rakastaa kaikkea pientä, se oli menoa! Deco lähestyi karitsaa varovasti häntä vaakatasossa heilahdellen ja silmissään sumea katse. Se upotti kuononsa karitsan turkkiin ja puhalteli villaa. Kaikki muut lampaat saivat jäädä, sillä tämä yksi eksynyt karitsa oli sille tärkein!

Viimeiseksi autoimme uuhien erottelussa. Magda työskenteli pihatossa ja Marika ja Carita olivat ulkopuolella Zaggan ja Visslan kanssa. Jo paimennuksen aikana kenkkuillut uuhi aiheutti eniten työtä. Se meni ojan kautta pihaton aidalle, eikä suostunut siirtymään siitä. Magda teki Zaggalle tilaa painamalla uuhta irti lauta-aidasta. Uuhen puskiessa kohti, Magda täräytti epäröimättä lautojen välistä uuden iskun. Koska Zagga on aikaisemmin jäänyt uuhen runttaamaksi rämmimme Marikan kanssa punttaamaan elikon ojasta käsivoimin. Lopulta sain uuhen painettua pois pihaton vierestä Magdan avustuksella. 

Seuraava projekti oli siirtää pässien viereen päässeet elikko ja sen pari kaveria. Uskalsin laskea Magdan painamaan uuhta pyöröpaalien välistä, sillä Magdalla olisi ollut tilaa väistää paalien väliin, mihin uuhi ei olisi mahtunut. Ilmeisesti aikaisemmin lauta-aidalla käyty keskustelu oli uuhen muistissa, silä se väisti Matulaa hyvin. Marika jäi tukkimaan reittiä paalien väliin ja Magda puikkelehti työkoneiden takaa kääntämään uuhen oikeaan menosuuntaan. Viimeiseksi uuhi otti hatkat pihalla, missä Vissla kävi sen kääntämässä. Homma oli hoidettu.

Treenien jälkeen kävimme Marikan kanssa kiertämässä metsikön. Pilvetön taivas, hankikanto, 9 aikuista bc:ta, kaksi pentua ja skotti. Aika siistiä