Vaikka sairauslomaa on käden vuoksi toistaiseksi ainakin syyskuun loppuun asti, niin kiirettä pitää. Itä-suomen loman aikana onnistuin käymään Magdan kanssa Pirjolla lampailla ja Ullan luona Lappeenrannassa lehmiä ihmettelemässä.

Pirjon luona olimme isolla takapellolla. Mukana treenamassa olivat Tiiu sekä Tiina Roopen kanssa.Tiina ja Pirjo treenasivat ihan oikeita asioita ja Tiiun kanssa keskityimme ihan perusteisiin. Mielenkiintoinen huomio Magdasta oli, että se laajentaa oikeaoppisesti oikeaa flänkkiä "gå bort" -käskyllä. Jos samaa kokeilee vasemalle, se ottaa ulos ja kääntyy ensin oikealle ja vasta siitä vasemmalle. Todella toispuoleinen pieni otus  .

Ullan tapasin viime syksynä Joel Svenssonin kurssilla. Kun viimein pääsin vierailulle asti, oli mökiltä matkaa tilalle vain n. kuusi km! Ullalla on koiralle erittäin hyvin toimiva hieholauma metsäisellä laitumella. Magdaa jännitti kaupukikoirana mokomat otukset, mutta urheasti se yritti toimia Milan opastuksella. Se kokeili aluksi jospa hiehot saisi liikkeelle maassa makamaamalla ja tuijottamalla, mutta tehtävä osottautui toivottomaksi. Jäljittelemällä Milaa se aloitti liikkumisen lauman takana ja sivuilla.

Jotain sen pienissä aivoissa liikkuu. Magda huomasi laumasta jäävät yksilöt ja vahti ainakin sen verran, että Mila kävi hakemassa ne, mikäli oma rohkeus ei riittänyt. Kertaalleen se tuli ajetuksi ulos laitumelta, mutta palasi heti takaisin. Kun Mila kuritti vastaanhangoittelevaa hiehoa oli Magda juonessa mukana ja tytöt liikuttivat yhdessä koko laumaa vähän reippaammin .

Käynti oli todella antoisa ja siihen sisältyi paljon juttelua, vähän tokotreeniä ja lypsyllä mukana olo. Magda selvisi hyvin päivästä, vaikka lypsyn aikana 35 lehmää parressa olikin kovin jännittävää. Oli hienoa nähdä, kuinka kokematon koira voi tehdä "yhteistyötä" toisen kanssa ja kuinka nopeasti Milan onnistui opettaa Magdalle miten vasut ajetaan ruokintapöydätä.  Hieno kokemus!

Oikealta Mila ja Magda - kuin kaksi marjaa! Takana Retu

Kotimatkalla pysähdyimme omalla laitumella ja madotimme Anjan (ja Arin) kanssa karitsat. Täytyy sanoa, että kesähame sopii hyvin hommaan. Kun lammas pakittaa, se jää automaattisesti hameen pussiin. Siinä se tekee painon siirron taakse, jolloin etupää on helppo otta haltuun. Pitäsiköhän markkinoida vaateideaa eteen päin?

Jäin matkalta hieman treenaamaan ja aamulla palasimme Anjan kanssa laitumelle. Etenkin aamutreeni oli todella hyvä! Magda treenasi ensimmäistä kertaa fållassa. Tavoitteena oli aukaista vasenta flänkkiä ja ainakin sillä kertaa tuntui, että harjoitus tuotti tulosta.

Treenin jälkeen hain tyttären ratsastusleiriltä Perniöstä. Leiriltä ajoimme suoraan Dextraan, jossa tuntien odottelun jälkeen saimme diagnoosin hyväasentoisesta murtumasta. Trampoliinit ovat terveydelle haitallisia. Sitkeästi jälkikasvu oli ratsastanut kaksi päivää kipeällä jalalla ja jopa hypännyt 65 cm:n radan ilman jalustimia .

Deco oli tullut päivällä kotiin. Eurooppaa ei vielä valloitettu, mutta kovaa on kulkenut. Kuulemma 5/6 hyvää rataa, joissa kaikissa pieni virhe. Näitä puutteita Teemu on halukas edelleen korjaamaan. Yötä vastaan pakkasin koirat ja pojat autoon ja Deco pääsi kotiutumaan mökille. Samanlainen, tosin vähän paksumpi pallosilmä se on edelleen. Toivo tykkää kovasti, mutta Magda on vähän sille vähän ikävä. Kotiuduimme Somerolta viime yönä ja nyt aloitan auton pakkamisen. Suuntana on Hamina...