Niin se aika vain kuluu. Vanhin jälkikasvusta pääsi ripille ja Magda alias Matami, Hytkyleena, Hiirulainen, Ketuskainen-Lituskainen täytti vuoden. Neitokaisen paino on 12,4 kg ja säkäkorkeus Esan mittaamana peräti 47 cm. Korkeuden suhteen tulee oikeasti alleviivata sanaa säkä, sillä selkäkorkeus on huomattavasti matalampi.

Magdan juhlapäivä kului Kotikoskien järjestämällä Mossen (kennel CMM's) kurssilla. Kaksi päivää täyttä asiaa paimentamisesta ja niiden annin sulattaminen veivät ihan kiitettävästi energiaa. Onneksi hetken helpotusta tilanteeseen toivat Elisan loihtimat erinomaiset ateriat ja leivonnaiset .

Olin ilmottautunut molemmille päiville kuunteluoppilaaksi, mutta Mosse näytti lauantaina kurssin päätteeksi Magdalla kuinka laittaa paineen nuoreen koiraan. Kasvattajalle oli ilo laittaa viesti, mihin Mosse kuvasi Magdaa seuraavasti: "She is very natural and so far she is easy to handle. She is keen and more soft than hard." Mosse piti Magdasta, mutta hänen mukaansa vahva eläintuntemus saattaa muodostua ongelmaksi. Ei tule olemaan helppoa vakuuttaa Matulaa siitä, että tietäisin paremmin kuin se, mitä olemme laitumella tekemässä - etenkin, kun se on täysin oikeassa .

Tänään päätin kokeilla omilla lampailla mitä kurssista oikeastaan jäi käteen. Vielä eilen kurssin jälkeen sanoin Mosselle, että mielestäni ymmärrän paineen kautta opettamisen ideolgian (vaihtokauppaa: irroita otteesi lampaista, niin saat paimentaa) ja näen, kun koira hyväksyy paineen. Epäilin kuitenkin, että en pysty siirtämään oppia käytäntöön ja näin kävi. Olo oli kuin agilityssa silloin, kun olet mielikuvissasi suorittanut täydellisen radan ja luulet olevasi suoritukseen hyvin valmistautunut ja silti itse rata pissii ja pahasti.

Onneksi Anja oli mukana pitämässä silmällä ja sai oikastua radikaaleimmat (mun) virheet. Miten hemmetissä voi olla niiin vaikea liikkua oikeaan suuntaan tai olla liikkumatta tai päästää oikeanlainen ääni tai sana silloin, kun on tarvis  .

Raskaan työn raataja - pienestä koosta on taas etua