26.10.09 ELL Johanna Rissanen

TULOSYY: Apea, oksentelee

DIAGNOOSIT

susp. steriili meningiitti

HOITO-OHJE

Magdalla todettiin voimakas niskan taivutuskipu ilman refleksiopuutoksia sekä lievästi koholla oleva ruumiinlämpö. Veren tulehdussolut hieman ylärajan yläpuolella, tämä kuitenkin pennulle normaalia.

Magda sai klinikalla dexametasonia injektiona ja jatko hoitovasteen mukaan.

Lisäksi annetaan lievään silmän sidekalvon tulehdukseen Fucithalmic kolmasti päivässä 10 pv ajan.

 

EILEN AAMULLA: Sain aamulla nukkua hieman tavallista pitempään. Muiden aamutoimia kuunnellessa huomioin, että Magda oli vähän normaalia rauhattomampi ja vinkui välillä. Yöllä olin kuullut sen oksentavan, mutta en löytänyt mitään. Noustessani yhdeksän jälkeen iski voimakas "mutu"-tunne siitä, että pentu ei ole kunnossa. Magdan lämpö oli 39,2 astetta, se närppi vähän ruokaa kädestä ja oli hieman vaisu. Varasin varmuuden vuoksi ajan Joskille klo 13.45. Olin menossa iltavuoroon ja sama ikävä "mutu"-tunne, jonka olen aiemmin kokenut Decon ja Remon kanssa, vahvistui kokoajan.

Kiinnitin huomiota siihen, että Magda makasi etuosa pystyssä jommalla kummalla lonkalla ja istui välillä korppikotka-asennossa. Epäilin aluksi vierasesinettä suolistossa, mutta pennun vatsa toimikin normaalisti. Ankin ehdotuksesta ajoin Leppävaaran tallille, jossa olimme edellisenä päivänä katsomassa seurakisoja, varmistamaan hevosten madotusajankohtaa. Hevoset oli loishäädetty elokuussa, joten ivermektiinin mahdollisuus oli poissuljettu.

EILEN PÄIVÄLLÄ: Magdan yleistila heikkeni nopeasti. Se oli todella vaisu ja vetäytyi syrjään. Yrittäessään käydä kyljelleese vinkaisi. Poikkeavat asennot korostuivat. Lähdön hetkellä se oli jo haluton liikkumaan. Arin kantaessa sitä autoon, se painautui olkapäätä vasten ja näytti todella surkealta.

Työn teosta ei meinannut tulla mitään, kun odotin yhteydenottoa eläinlääkäristä. Soiton tullessa diagnoosi oli tyrmäävä. Kuinka hemmetissä minulla voi taas olla sairas koira ja minkä takia se heti aamusta kalvanut ikävä tunne osottautui jälleen kerran oikeaksi .

Ensimmäiseksi tuli huoli siitä, selviääkö pentu. Joski vakuutti, että kortisonin vaste steriiliin meningiittiin on erinomainen ja vointi kohenee lyhyen ajan sisällä. Käytetyn kortisonin vaikutusaika on 12-18 tuntia, jonka jälkeen näkyisi palaavatko oireet. Magdan vointi alkoikin kohentua hyvin pian injektion jälkeen ja toipuminen oli käsittämättömän nopeaa. Muutamassa tunnissa Magda oli jo energinen, villi ja nälkäinen oma itsensä. Tosin se pissan määrä, joka tuli illan ja yön aikana oli aivan uskomaton.

EILEN ILLALLA: Työpäivä oli henkisesti raskas. Vastoin tapojani puhuin useita puheluita ja yritin saada jotain tolkkua Magdan tilasta. Steriili aivokalvontulehdus, jonka taustalla ei siis ole bakteereita eikä viruksia on mm. tollereilla yleinen autoimmuunisairaus. Viidakkorumpu tiesi kertoa, että aikaisemmin Suomessa on kyseiseen tautiin varmuudella sairastunut yksi 1,5 vuotias bordercollie. Magda oli vain niin kovin nuori verrattuna kaikkiin muihin sairastuneisiin.

???: Illan aikana heräsi kysymys siitä, voisiko kyseessä sittenkin olla vakava rokotusreaktio. Magda oli saanut 13.10.09 ensimmäisen nelosrokotteensa (Nobivac).

MAGDA TÄNÄÄN:  Magda is back in business! Puolen päivän jälkeen annoin itselleni luvan uskoa, että selvisimme säikähdyksellä. Missään vaiheessa ei voisi kuvitellekkaan, että Magda on ollut eilen niin sairas. Ari jopa epäiee, että se on saanut kortisonin lisäksi jotain piristävää. Kaiken paapomisen jälkeen pieni opportunisti osaa käyttää tilannetta häikäilemättömästi hyväkseen 

SUMMA SUMMARUM: Joski selvitti rokotusreaktion mahdollisuutta ja erikoiseläinlääkäri elt Miia Jakava-Viljanen Eviran eläintautivirologian osastolta vahvisti epäilyn. Steriili meningiitti on harvinainen, mutta mahdollinen rokotusreaktio. Ajankohta rokotuksesta sopi täsmällisesti kuvaan ja Nobivacin tiedetään aiheuttavan keskimääräistä enemmän reaktoita. Syynä voi olla viallinen rokotuserä (esim. antibioottijäämiä kasvatusalustasta) tai  reaktion johonkin rokotteen ainesosaan.

JATKO: Rokotteen valmistenumero toimitetaan Eviraan ja Lääkelaitos tekee oman selvityksensä myöhemmin. Seuraava Magdan saama rokote on eri valmistajalta. Tämän enempää en halua asiaa ajatella.

Kiitos taas teille myötäelämisestä ystävät! 

 

27.10.09    Täydellinen toipuminen

 

21.10.2009   Huomaa Remo taustalla.