Kaikessa hiljaisuudessa olin antanut puhua itseni ympäri ja ilmoittanut Decon spky:n paimennuskisoihin. Olin katunut sitä jo lukemattomia kertoja, sillä Decolta puuttuvat kokonaan suuntakäskyt ja poispäin ajo. Näiden lisäksi se ei ole koskaan tehnyt onnistunutta pitkää hakua. Lähtölistan katsomisen olin jättänyt lähes viimeiseen hetkeen. Ykkösluokassa olisi15 koiraa ja Deco .

Lähdimme Kotikoskille jo perjantaina, sillä Magdan kasvattaja Gunnel tuli Suomeen. Decon treenit pitkän tauon jälkeen eivät luvanneet hyvää. Hakukaari oli niukka, nostoissa toivomisen varaa, maahanmeno käskyt vuotivat ja lopun kruunaasi lampaiden menettäminen umpihankeen. Korjasimme kertaalleen kaarta ja positiiviisena yllätyksenä tuli onnistunut häkitys. Gunnel opasti häkityksessä askel askeleelta. Maltti oli valttia ja sain Decon ohjattua vartalolla askel kerrallaan. Nyt sillä oli takanaan kokonaista kaksi tehtyä, mutta onnistunutta häkitystä.

Lauantaiaamuna radanrakennus ja kisoissa avustaminen "käytettyjen" lampaiden portsarina   pitivät tehokkaasti ajatukset pois edessä olevasta koetuksesta. Itsetunto ei kohonnut tippaakaan katsellessani muiden ongelmia ja onnistumisia.  Kakkosluokkien jälkeen lampaita oli valmiina neljälle koiralle. Decon lähtönumero oli viisi ja siitä johtuen uusien lampaiden lastaus ja palkintojen jako olivat juuri ennen Decon suoritusta. Deco oli siihen asti sisällä häkissä.

Gunnelin neuvosta annoin Decon käyttäytyä hieman vallattomasti kävelessämme lähtöalueelle. Tolpalle mentäessä se piti jo katseensa tiukasti lampaissa. Siirryin jonkin verran keskilinjaa pitkin helpottaakseni kaarelle lähtöä. Kääntyessäni ympäri Deco nojasi jo valmiiksi oikealle ja käänsi katseensa poispäin. Lähetin sen suhisemalla ja Deco teki elämänsä pisimmän haun! Maahanmenokäsky oli hieman myöhässä, mutta meni läpi. Pakitin takaisin tolpalle Decon kuljettaessa lampaita ja onnistuimme kiertämään tolpan luultavasti ihan kohtuullisesti.

Tuomari Susan Truphonen-Kurman sanoi puhuttelussa, että poispäin ajossa on ollut hankaluuksia. Hän halusi kuitenkin nähdä sitä edes vähän tai muuten hän sakottaisi roimasti pisteissä. Harkitsin hetken jopa kokeilevani poispäinajoa, mutta tunsin, että Decon voimat eivät riittäisi siihen. Vaihdoin suosiolla kuljetukseen. Olin päättänyt luottaa Decoon ja jättää työn sille. Onneksi kuitenkin koomassani havaitsin, etteivät lampaat kulkeneet perässäni. Katsoin taakseni ja näin, että yksi viidestä uuhesta oli kääntynyt ympäri ja seisoi tuijottamassa Decoa. Deco toljotti minua suoraan silmiin katseessaan anomus: "Äiti auta, se ei toimi!!!" Kehuin koiraa, otin pari askelta takaisinpäin ja lähetin sen pienelle flänkille. Tämä auttoi ja pääsimme jatkamaan matkaa. Jossain vaiheessa ajattelin, että lampaat juoksevat ylitseni. Onneksi kuitenkin muistin, että laittamalla koiran maahan saisin säädeltyä vauhtia .

Lampaat tuntuivat pysyvän hallinnassa ja suoritimme radan molemmat portit ilmeisesti hyvinkin pienillä kaarteilla. Ringissä vedin ensin henkeä ja lähdin sen jälkeen avaamaan häkin porttia. Jätin Decon niin kuin olisin jättänyt sen agilityn lähtölinjalle. En tyhmänä katsonut kertaakaan taakseni ja lampaat olivat jo liikkeellä, kun sain portin auki. Deco sai ne onnekseni nopeasti hallintaan ja teimme häkityksen, josta olen erittäin ylpeä! Kuulin mielessäni Gunnelin äänen - Ta lungt! ja jaksoin antaa lampaille aikaa miettiä. Kolmesti jouduin siirtämään Decoa askeleen kerrallaan, mutta se toimi. Häkitysten onnistumis-% on edelleen 100 .

Suorituksen jälkeen en voinut kuin tuulettaa, sillä olimme ylittäneet itsemme. Saimme tehtyä suorituksen, jonka en edes tiennyt olevan mahdollista! Kaiken lisäksi rata oli vielä näyttänyt hillityltä ja hallitulta. Huh huh... Suurin yllätys oli kuitenkin vielä edessä. Radan jälkeen elättelin mielessäni toiveita jopa kuudenneksi sijoittumisesta. Luokassa oli onnistuneita suorituksia ja Decoa sakotettaisiin kokonaan puuttuvasta poispäinajosta. Koirakko toisensa jälkeen sai tuomarilta paperinsa. Tuomari kertoi, että kolmanneksi ja neljänneksi sijoittuneella koiralla on samat yhteispisteet. Tässä tapauksessa hakukaaren pisteet olivat ratkaisevat ja neljänneksi sijoittuivat Marika Klossner ja Zagal. Deco oli kolmas  ! Kari ja Jaff voittivat luokan näytöstyyliin, toinen oli Lammasperän Jill ja Matti Tuhkalainen. Tulokset löytyvät täältä http://www.spky.fi/kannantestaus/kisat/ (2009 alimpana)

Edellisenä iltana ei turhaan paljussa skoolattu Mico tuli ja voitti Göstan kanssa ensimmäiset kolmosluokan kisansa, aivan mahtava suoritus! Gunnel voitti kakkosluokan Mirkillä ja Elisa oli Pimulla kolmas. Kisat olivat vain yksi osa todella hienoa viikonloppua, mutta siitä myöhemmin...

Decon arvostelu:

1. HAKU

               a) kaari ................................(20 p)  -  19

               b) lähestymien ....................  (10 p)  -   8

              c) kuljetus ohjaajan luo ......    (20 p)  -  16

2. KULJETUS / POISPÄIN AJO .......    (30 p)  -  21

3. KIINNIOTTO / HALKAISU ............    (10 p)  -   -

4. HÄKKI ............................................(10 p)  -   6

YHTEENSÄ ..................................... (max 100)  -  70