Kävimme Ekun kanssa Petralla ihmettelemässä Energetics C-pentuja. Kakaroiden kasvuolosuhteista ei voi olla kuin kateellinen. Saisipa itsellekin samanlaiset tilat.

Kymmenen katraaseen mahtui erityyppisiä koiria ja joukossa oli myös muutama vieraamman oloinen pentu. Tässä tapauksessa se ei liene yllätys, sillä pentueen takaa tulee useampi ulkosiitosyhdistelmä. Yksikään pentu ei varsinaisesti noussut ylitse muiden, vaan "kärki" oli tasainen. Huomioita kiinnitti kautta linjan erittäin suorat lanneosat ja hyvät tai erinomaiset hännän kiinnitykset. Enpä muista aikaisemmin nähneeni samaa millään pentueella. Näillä, kuten Riemunkin pennuilla, oli enimmäkseen suorat hännät. Jäämme jälleen kerran mielenkiinnolla odottelemaan!

Geneettiseltä taustaltaan vieraampien pentujen fyysistä ja psyykkistä kasvua ja kehitystä on aina vaikeampi arvioida. Tietyistä linjoista syntyy usein tietyn tyyppisiä pentuja, jolloin pennun tuleva ulkonäkö tai luonne on helpommin ennustettavissa. Kääntöpuolena näillä pennuilla on monesti joko kapeampi geneettinen tausta (korkeampi sukusiitosprosentti)  tai se että samantyyppisiä yhdistelmiä (linjauksia) on tehty aikaisemminkin.

Mikäli joku yksilö tai linjaus osottautuu kasvattajalle ominaisuuksiltaan erityisen arvokkaaksi, pyrkii hän kasvatustyössään tietoisesti lisäämään tätä ominaisuutta. Pitkällä aikavälillä linjaaminen tai yhden yksilön käyttö useampaan koirasukupolveen johtaa vääjäämättä geenipoolin kaventumiseen. Ei ole mahdollista tai edes mielekästä  jalostaa rotua pidemmän päälle ainoastaan ulkosiitoksilla, mutta laajan geenipoolin säilyttäminen tulee olla yksi jokaisen kasvattajan tavotteista.